Som väntat blev Skotska nationalistpartiet, SNP, största parti i lokalvalen, men man missade att nå majoritet som många förväntat sig. Och Sadiq Khan (Labour) vann omval som borgmästare i London, men med mindre marginal än förra gången.

ANALYS. Dessa båda motståndare till brittiske konservative premiärministern Boris Johnson – som vann braksegrar i fyllnadsval – har alltså försvagats jämfört med vad medierna rapporterade inför lokalvalen i veckan.

Stukade av sämre valsegrar än väntat, passade ändå SNP-ledaren Nicola Sturgeon på att ändå kräva en andra folkomröstning om att bryta loss Skottland från Storbritannien. Förra folkomröstningen hölls 2014, med ett tydligt utslag mot självständighet från övriga landet.

Sky News skriver att borgmästare Khan inte har något att jubla över. Om Tories lagt mer energi på borgmästarvalet hade man kunnat vinna.

Tory lade energin på att krossa Labours ”röda mur” i norra England, och därmed försvaga Labour på nationell nivå. Något som lyckades och gör Boris Johnson till lokalvalsveckans obestridde segrare.