Energiminister Anders Ygeman har brutit mot reglerna när han använt beredskapsreserver för att rädda upp elbrist som regeringen själva skapat.

Nyligen avslöjade DN ännu fler detaljer om hur Ygeman trixat med statliga pengar för att rädda en brist på elförsörjning i Stockholm.

I Riks medverkar riksdagsman Mattias Bäckström Johansson som tidigare KU-anmält energiministern för misstankarna om att han brutit mot reglerna och ljugit om det. Han berättar om varför Ygeman kände sig tvingad att ”nalla” ur beredskapspengar för att rädda elförsörjningen.

– Det har sin utkomst i att regeringen gick fram med chockhöjda energiskatter. Man trodde inte det skulle påverka någonting. Men som resulterade i att elproduktionen i Stockholm hotades av att läggas ner.

– Det är då man använt ett mer oortodoxt sätt att försöka rädda de här anläggningarna, genom att använda elberedskapspengar. Medel som egentligen är avsedda att använda vid krig eller naturkatastrof. Nu använder man dem för att motverka de chockhöjda skatterna.

– Det är uppenbart att Ygeman med ministerstyre använt pengarna för att lösa det problem man själv har skapat, säger Bäckström.

Se hela intervjun här: