Det rör sig inte särskilt mycket i folkopinionen, åtminstone enligt majmätning av Sifo som publicerats i SvD och G-P idag. Det kan betyda att två nya regeringsalternativ har börjat ”sätta sig” i svensk politik.

Störst ändring är att Socialdemokraterna backar med 0,9 procentenheter till 26,9 procent. Moderaterna ökar något till 21,7 procent och Sverigedemokraterna ligger still på 18,8 procent.

Psykologiskt är nog det viktigaste beskedet att Kristdemokraterna ökar och därmed vänt nedåtglidande trend. Ebba Busch och KD har stöd av 5,2 procent i maj, vilket betyder +0,4 procentenheter.

Nedslående är det för Nyamko Sabuni att hennes ställningstagande inte ger någon utdelning för Liberalerna. Inte än iallafall. Partiet ligger på 2,9 procent.

Miljöpartiet landar precis på spärrgränsen, 4,0 procent. Vänsterpartiet på 9,6 procent och Centerpartiet på 9,3 procent.

För regeringsalternativen betyder detta en liten ökning för den blågula oppositionen med M, KD och SD. Och ett litet tapp för regeringssidan med S, MP, C och V.

Källa: Sifo maj 2021. Grafik: SvD, kompletterad med ändring jmf m april.

Sifo har genomfört 8.964 intervjuer 3–13 Maj 2021 med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”