På väg från Aten till Vilnius tvingades på söndagseftermiddagen ett civilt passagerarplan att landa i Belarus huvudstad. President Aleksandr Lukasjenko tvingade RyanAir att landa genom att skicka upp två stridsflygplan.

Skälet var att den belarusiske regimkritikern Roman Protasevitj fanns på planet och diktaturen ville fängsla honom.

Protasevitj fick panik när det stod klart att flygplanet skulle landa i Minsk. Det uppger medpassagerare för AFP.

– Han vände sig mot människor och sa att han stod inför ett dödsstraff, säger Monika Simkiene som var med ombord.

Edvinas Dimsa var också på planet och säger till nyhetsbyrån att Protasevitj inte skrek men att han såg livrädd ut.

– Han såg ut som om fönstret hade öppnats, han skulle ha hoppat ut från det, säger han.

När flygplanet landat i Minsk greps Roman Protasevitj innan planet fick lyfta och fullfölja sin linjeflygning till Vilnius.

Utreds som flygkapning i Litauen

”Jag uppmanar Nato och EU-allierade att omedelbart agera på det hot som den internationella civila flygfarten utsätts för av Belarus regim”, skrev Litauens president Gitanas Nauseda i ett uttalande när händelsen blev känd.

Han tillade att Belarus använt ”tvång” för att få Ryanairplanet, som färdades mellan två EU-länder, att landa.

Åklagarmyndigheterna i Litauen har inlett en utredning om flygkapning efter händelsen, skriver tidningen Verslo Zinios.

EU kritisk mot kapningen

Olika politiker har uttalat sin bestörtning över det inträffade. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar om åtgärder mot Belarus: ”De som ligger bakom kapningen av Ryanairplanet måste beläggas med sanktioner”, skrev hon på Twitter sent på söndagskvällen. Hon krävde också att Protasevitj ska ”släppas omedelbart”.

Även EU:s rådsordförande Charles Michel kräver att Belarus omedelbart släpper den gripne: ”EU-ledare kommer diskutera denna exempellösa händelse i morgon (måndag) i Europeiska rådet”, skrev han i ett uttalande.