Det är pinsamt när Stefan Löfven nu försöker ta poänger på skotten i Ådalen 1931. Hans företrädare, Per Albin Hansson, var kritisk till att kommunister trappade upp konfliktnivån till allt värre våldsamheter .

Fem personer dog när militären öppnade eld 14 maj 1931 – idag för 90 år sedan. Så långt är beskrivningarna av händelsen sann. Men sedan börjar lögnerna och vänsterns falska mytbildning.  

1. Soldaterna siktade inte på arbetarna

Kapten Mesterton ”gav order om eld mot de i förväg anbefallna målen, främst stengrunder på de omkringliggande husen som han valt ut just i syfte att hålla demonstranterna på plats och förhindra blodsutgjutelse. I verklighetens kaos fungerade i vilket fall som helst ingen plan: när kulsprutorna knattrade igång spred sig paniken blixtsnabbt, människor sprang kors och tvärs och rikoschetterna flög lika planlöst genom luften … Fem människor låg [efteråt] döda och lika många hade sårats, de flesta offer för rikoschetterna enligt Ådalskommissionens noggranna utredning med hjälp av såväl ballistisk som kirurgisk expertis”, skrev Anders Isaksson i sin 1500-sidor långa biografi över Per Albin Hansson i fyra band.

2. Per Albin tog avstånd från demonstrationen

Socialdemokratins partiledning, med partiordförande Per Albin Hansson och före detta statsministern Rickard Sandler i spetsen, ansåg att strejkledarna vid demonstrationen i Ådalen hade agerat på ett sätt som gjorde dem ansvariga för att människor dog. Bland annat hade 10 soldater och 20 hästar skadats av stenkastning. 

Dagen efter händelserna sa Per Albin i riksdagen: ”Jag vågar göra gällande, att hela den trafik, som från kommunistiskt håll bedrives, och hela detta sätt att utnyttja upprörda stämningar gör, att när man skall söka de ansvariga, man måste ställa kommunisterna vid arbetsgivarnas och strejkbrytartransportörernas sida.”

Löfven har ingen koll

I en intervju med Aftonbladet ger statsminister Stefan Löfven (S) sina reflektioner kring att det idag är 90 år sedan militär öppnade eld i Ådalen.

Löfven ställer sig nu på de kommunistiska uppviglarnas sida och förkastar därmed Per Albin Hanssons hållning om att söka samförstånd.

Löfven säger sig se paralleller mellan Ådalen och dagens politiska klimat.

– Ja, utan någon liknelse till skotten och militärens roll, så är det ju det jag menar när jag säger att konflikten finns kvar. Högern är ju kvar i tanken att arbetare anstränger sig om de får det dåligt, säger han och fortsätter:

– Det är en jädra syn på löntagare. Hela den här retoriken om att folk fuskar och är lata när det gäller arbetare, men inte när det handlar om mer välbeställda människor. De behöver mer istället. Den där synen gör mig riktigt förbannad. Jag blir arg, alltså, säger Löfven.

Dagens otrygghet drabbar arbetarklassen hårt

Det är talande att Löfven inte ser att den otrygghet och utsatthet som arbetarfamiljer idag utsätts för beror på att S – tillsammans med ”högern” i form av de borgerliga – har bjudit in uppemot två miljoner personer från andra delar av världen till Sverige, varav många lever på bidrag eller orsakar våld och otrygghet.

Aldrig i Sveriges historia har arbetarna utsatts för en sådan försämring av välfärden som nu, då bland annat tusentals äldre dött i coronapandemin inom äldreomsorgen pga underbemanning samtidigt som otryggheten på gator och torg bara blir värre.

Det folkhem med gemenskap som Per Albin byggde upp har Mona Sahlin, Stefan Löfven – och Fredrik Reinfeldt – gjort mycket för att rasera.

Ådalen 1931 var inte en del av folkhemsbygget, utan tvärtom ett led i att sabotera sammanhållning och skapa ökad konfliktnivå. Därför är det talande när Stefan Löfven nu sällar sig till den radikalism som Per Albin tog avstånd ifrån.