Under flera års tid våldtog och sexuellt ofredades papperslösa unga män på RFSL:s kansli i Stockholm. Trots att det slagits larm internt tog det lång tid innan RFSL agerade. Under tiden fortsatte övergreppen.

Nu har mirgrantrådgivaren Pablo Leiva, 56, dömts till fyra års fängelse för fyra våldtäkter.

I Expressen intervjuas RFSL-ledningen om hur han under lång tid kunnat våldta dem som sökte hjälp hos organisationen.

– Det här var något extremt utstuderat. Mycket obehagligt, och därmed väldigt svårhanterligt, säger RFSL Stockholms tidigare ordförande Jacob Tardell till tidningen. 

– Alla var chockade och kände sig extremt svikna. För vi är så många som tycker att det här är viktiga frågor och vill göra ett bra jobb. Så att någon utnyttjat vår verksamhet för något sådant, det känns väldigt… jag blir helt matt av att tänka på det, säger Lovise Brade som är ny ordförande.

I polisutredningens bilder framgår hur nära receptionen som migrationsrådgivaren hade sitt kontor. Han hade jobbat åt RFSL i flera årtionden. 

Nu är dörren stängd och skylten ”upptaget” uppfälld, rapporterar tidningen. Det var där inne, när dörren låstes och persiennerna drogs ner, som övergreppen genomfördes.

Ingen av de fyra männen som anmälde Pablo Leiva, som alla är under 30 år och hbtq-migranter, orkar ställa upp på en intervju med Expressen. 

I de polisförhör som finns att ta del av i förundersökningen berättar de däremot detaljerat vad migrationsrådgivaren – som så sent som 2018 kandiderade till landstingsfullmäktige för Socialdemokraterna i Stockholm – utsatte dem för. 

De beskriver hur de upplevde att RFSL-rådgivarens övergrepp blev som en slags ”betalning” för den hjälp han skulle ge.