Nu ska Sverige kunna öppna upp efter alla nedstängningar på grund av coronapandemin.

Regeringen höll presskonferens på torsdagen om lättnaderna som införs i fem steg.

Första steget tas nu på tisdag den 1 juni och innebär det som tidigare aviserats, bland annat att 50 personer tillåts på evenemang inomhus, exempelvis bio, att 500 personer exempelvis tillåts titta på fotboll utomhus med sittplats och att krogen får ha öppet till 22.30.

Steg två i öppnandet av landet är planerat till 1 juli. Då ska 300 personer tillåtas sitta vid evenemang inomhus – utomhus ska upp till 3 000 personer tillåtas. Då tror Folkhälsomyndigheten och regeringen också att serveringsställen kan hålla öppet längre och att sällskap inte ska behöva hålla avstånd utomhus.

I mitten av juli är det dags för steg tre som enligt planen bland annat innebär att restriktionerna för resor med tåg och buss släpps och att rådet om munskydd i kollektivtrafiken ryker helt.

Försiktigt i midsommar

De allra flesta ser fram mot att i sommar kunna umgås lite enklare och ledigare med släkt och vänner – men när det gäller midsommar, nästa stundande storhelg, höjer Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, ett varnande finger:

– Vår uppfattning är att man ska hålla sig till den trängre kretsen med mindre tillställningar, säger han.

Planens fjärde steg är planerat till någon gång i september – då tas publikbegränsningarna bort helt för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Regleringar för serveringsställen inomhus försvinner