I ett viktigt fyllnadsval i norra England vann Sverigedemokraternas systerparti Tory ytterligare en plats i parlamentet. Detta i ett traditionellt starkt Labour-fäste.

När Boris Johnson tog över som partiledare och premiärminister i juli 2019 var opinionssiffrorna i botten för konservativa Tory – bara 20 procent sa att de skulle rösta på partiet.

Boris Johnson styrde på kort tid upp både partiet, landet och Brexitavtalet med EU. Han utlyste nyval bara fem månader efter han tillträtt. Och Tory vann en jordskredsseger i december 2019 med 43,6 procent av rösterna mot Labours 32,2 porcent. Han fick en majoritet i parlamentet på 80 mandat – det största övertaget sedan Margaret Thatchers tid.

Johnson intensivvårdades för covid

Covidpandemin ställde först till det, bland annat blev Johnson själv så sjuk att han intensivvårdades på sjukhus i några dagar innan han blev bättre och kunde återgå i arbete. Premiärministerns popularitet har återhämtat sig i takt med att Storbritannien varit långt bättre och snabbare med att vaccinera sin befolkning än något EU-land.

Labourpartiet valde efter valförlusten en ny partiledare, Keir Starmer, som många ansåg skulle kunna konkurrera med Boris Johnson.

Det nu genomförda fyllnadsvalet i norra England – Labourpartiets starkaste fäste – var ett test på om Keir Starmer och ett mindre vänsterradikalt Labour kunde stå emot den tornado av energi och framåtanda som Boris Johnson är.

Ny brakseger – rev ”röda muren”

Men icke. Staden Hartlepool har alltid varit Labour-land, även under Margaret Thatchers 1980-tal. Men nu vann Tory en brakseger: 15.529 röster för Jill Mortimer (Tory) mot 8.589 röster för Labour-kandidaten, enligt resultatet som meddelades på fredagsmorgonen.

Hartlepool är en del i det som kallats den ”röda muren” i norra England, områden som traditionellt har tillhört Labour.

Valsegern är därför symboliskt viktig för Boris Johnson. Det är dessutom sällsynt att det styrande partiet i Storbritannien tar hem så kallade fyllnadsval till parlamentet, skriver Reuters.

– Jag tror att det som hänt nu är att de ser att vi genomförde brexit och jag tror att folk nu vill att det vi ska göra nu är att få allt annat gjort, sa Boris Johnson när han besökte valkretsen.

– – –

Det brittiska konservativa Tory startade ECR-partiet i Europeiska unionens parlament. I den partigruppen ingår idag Sverigedemokraterna.