Oron för att mutationer av coronaviruset skulle göra de vaccin som tagits fram ineffektiva tycks överdrivna. Ny studie visar att Astra Zeneca och Pfizer har tagit fram vaccin som håller också mot den nya indiska mutationen.

Pfizers vaccin är 88 procent effektivt mot mutationen efter den andra dosen. Astra Zenecas vaccin är 60 procent effektivt mot den indiska mutationen, enligt en ny studie från Public Health England, skriver Sky News.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock säger att det är ”banbrytande resultat” som tyder på att man ska kunna lyfta restriktioner som planerat, förutsatt att människor vaccinerar sig med bägge doser.

Noterbart är dock att nuvarande vaccin har sämre skydd mot mutationen efter den första dosen. Därför är det viktigt att den andra dosen ges så snabbt som möjligt.