I Sverige kan det vara brottsligt att sprida helt sanna uppgifter. Det är en besynnerlig lagstiftning som borde ändras. Frågan har hamnat i rampljuset sedan Ebba Busch förmedlat en sakligt korrekt uppgift men nu blivit brottsmisstänkt.

Kristdemokraternas Ebba Busch var på fredagen kallad till polisförhör där hon delgavs misstanke om grovt förtal av en mäklare inblandad i partiledarens omtalade husaffären.

– Jag bestrider självklart det här, sa Ebba Busch efter förhöret.

Alltihop är galet. Ebba Busch köpte ett hus och betalade handpenning. Men då ångrade sig säljaren. Helt i strid med alla regler krävde säljaren och hans anhöriga att köpet skulle hävas. De hade inte kommit någonstans med det kravet, om det inte varit så att köparen var en kändis.

Argsinta krav mot Ebba Busch kunde inte medierna låta bli att slå upp stort, särskilt när säljaren var en 81-åring. Tänk om alla som säljer en fastighet eller något annat och som fått betalt sedan ska kunna ångra sig. Vi alla skulle bli lidande om underskrivna avtal inte längre ska gälla.

Men Ebba Busch har otur en gång till, när hon ska förklara saken. Hon har i Facebookinlägg förmedlat helt sanningsenliga uppgifter om den mäklare som blivit inblandad i husaffären.

Det är nämligen enligt svensk lag inte tillåtet att säga sanningen. Om den sprids till för många. En märklig lagstiftning. I till exempel Storbritannien, USA och Tyskland kan korrekta påståenden aldrig utgöra förtal, just för att de är sanna. I dessa länder hade Buschs inlägg inte fått några juridiska konsekvenser.

”En sådan ordning framstår som moraliskt sundare än den svenska, och rimmar utan tvivel bättre med den allmänna rättskänslan”, konstaterar Expressen i ledare. Och det är lätt att instämma med det.

I vilket fall som helst, borde det här ärendet, även om Ebba Busch skulle bli fälld, inte leda till några ytterligare konsekvenser. De som skadeglatt hoppas att det ska tvinga henne att avgå måste få fel. Det här är inte en förseelse som undergräver hennes förtroende.

Det är istället lagen som behöver ses över. Olagligt förtal borde innefatta något mer än att påtala en korrekt faktauppgift.