Polisen ser en utveckling där fler av de konflikter, skjutningar och sprängningar som kopplas till kriminella nätverk nu sker som ett resultat av interna strider inom nätverken.

Polisens gripanden av flera personer inom ledarskikten i Stockholms kriminella nätverk på senare tid har lett till ökade konflikter inom själva nätverken, rapporterar Ekot.

– Förut var ju i princip 100 procent konflikter mellan olika nätverk. I dag är 50 procent av konflikterna i region Stockholm inne i olika nätverk, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Sju av de nio dödsskjutningar som inträffade under årets första fyra månader skedde i Stockholm, och de flesta kan kopplas till kriminella nätverk.

Det finns minst 40 kriminella klaner i Sverige som fostrar sina barn in i brottslighet, enligt polisen. Polisen konstaterar att klanerna har stor makt, stort våldskapital och tjänar pengar på narkotika, våld och utpressning, rapporterar Svenska Dagbladet.

På senare tid har flera häktningar och åtal för grova brott riktats mot personer med tongivande positioner i nätverken. Detta med hjälp av bevismaterial som kommer från franska polisens kodkäckande av Encrochat.

När de tongivande gängmedlemmarna sitter häktade uppstår maktvakuum i gängen och därmed strid om vem som ska leda nätverket.