Det är inte ofta Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V) är överens. Men båda sågar Annie Lööf (C) och hennes förhoppning om att inte behöva välja mellan SD och V när regering ska bildas efter nästa val.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch dömer ut C-ledaren Annie Lööfs tankar om en bred mittenregering med både S och M.

– Den fungerade inte 2018, och jag tror inte att den kommer fungera nu heller. Där har Vänsterpartiets partiledare helt rätt, säger Busch till Expressen.

– Centerpartiet fortsätter att hålla en fantasilinje i regeringsfrågan, tillägger hon.

Tidigare har V-ledaren Nooshi Dadgostar avfärdar Lööfs linje och istället bjudit in henne till samarbete med Vänsterpartiet för att kunna bilda en rödgrön regering efter nästa val.

– Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partiet på vår sida – V, S, MP och C – för att regera landet, säger hon till G-P

Lööf försöker mörka sitt kommande vänsterstöd

Det finns bara en logisk förklaring till att Annie Lööf avvisar Vänsterpartiets invit – hon vill inte att väljarna ska veta att en röst på Centerpartiet 2022 är en röst för Vänsterpartiet och en tydlig vänstersväng i svensk politik.

Utöver Vänsterpartiet är också LO på krigsstigen för att höja skatter och öka pålagorna på företagen.

Lööf vill inte försvara denna politik inför väljarna i valrörelsen, men tänker uppenbarligen sedan stödja en sådan politik efter valet.

Det är en upprepning av taktiken i förra valrörelsen – då sades det att man skulle rösta fram Ulf Kristersson (M) som statsminister. Idag hade Kristersson varit statsminister om Centerpartiet hållit sitt löfte. Men det gjorde man inte. Man anslöt sig till de rödgröna och Stefan Löfven (S).

Nu vill man inbilla väljarna att en röst på C inte är en röst på V, men i praktiken är det så.

Blågult alternativ utkristalliseras

Efter att M, KD, SD och L nyligen gick ut med sju gemensamma migrationsförslag har ett steg till tagits mot ett tydligt regeringsalternativ. Även om det inte är klart exakt hur ett regeringssamarbete ska ta form är partierna överens om att de behöver varandra och att de vill gå i samma riktning.

Det finns alltså inget som helst utrymme för Annie Lööfs linje att få med M på ett samarbete med S.

Bara om Annie Lööf släpper motståndet mot Sverigedemokraterna öppnar sig ett alternativ till V-samarbete: Då kan C ingå i en borgerlig regering som söker stöd hos SD.

Några andra val finns inte för Lööf – hon måste samarbeta med V eller med SD efter nästa val.

Hennes nej till V är lika troligt som hennes ja till Kristersson var i förra valet.