Vänsterregeringen i USA vill häva patentskyddet för vaccin mot coronaviruset. Men man möter stark kritik, även från Stefan Löfven.

Något förvånande har Sveriges statsminister Stefan Löfven läxat upp USA:s nye vänsterpresident Joe Biden som försöker ställa sig in hos de ”progressiva” genom att undergräva fundamentet i den vetenskapliga forskningen och utvecklingen – patenträtten. Utan den blir det olönsamt att uppfinna eftersom alla andra direkt kan kopiera.

Under EU:s pågående toppmöte i Portugal har frågan om EU ska följa den vänsterextrema linjen och förstöra framtiden för forskare genom att göra deras upptäckter fria för andra att piratkopiera.

Ökad produktion, inte upphävd patenträtt

En av deltagarna som gick emot idén var svenske statsministern. Han påpekar att ett politiskt beslut om att lyfta patentskydden för vaccin mot covid-19 inte skulle ge några fler vaccinationer.

– Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, sa statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på EU-mötet i Portugal, rapporterar TT.

Han menar att det viktiga här och nu är att komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distribution.

– Problemen sitter inte i patenten. Det sitter i produktionskapaciteten, sa Löfven.

En förvånansvärt verklighetsbaserat uttalande.