Efter dödskjutningen i Hjällbo är risken för nya våldsamheter stor. Boende i området vågar inte gå ut mitt på dagen.

Våldsamt upplopp med hundratalet personer inblandade bröt ut i Hjällbo i fredags mellan två kriminella klaner. Tidigt på söndagseftermiddagen utbröt skottlossning där en man i 40-års åldern dödades och fem fördes skottskadade till sjukhus.

Enligt polisen är risken för nya oroligheter stor.

– Vi åker tillsammans. Vi släpper inte ut Josef själv, min son är 13. Hans mormor sa att han ska inte gå ut. Det är jätteoroligt, säger Houda Farsidan till Sveriges Radio.

Polisen har inte kontroll trots stor närvaro i Hjällbo. Men de kriminella klanerna i Göteborgs norra förorter är så många att polisen inte har förmåga att hålla kontrollen. Det var i denna del av staden som en klan upprättade vägspärrar i höstas.

– Vi har en stark polisiär närvaro i området, men de här nätverken är väldigt stora till antal med högt våldskapital. Risken är naturligtvis att det blir sammanstötningar igen, säger polistalesperson.

Civilbefolkningen kommer i kläm mellan de olika klanerna som svensk ordningsmakt inte kan pressa tillbaka mer än kortvarigt.

– Jag vågar inte släppa honom, inte ens mitt på dagen. Det var inte så förut, säger Houda Farsida som vuxit upp i Hjällbo.