Partiledardebatten i SVT på söndagskvällen spårade ur fullständigt när Jimmie Åkesson (SD) påpekade att de med invandrarbakgrund är överrepresenterade i våldet mot kvinnor.

När Åkesson tog upp statistiken om vilka män som slår och mördar kvinnor tog det fart i SVT:s partiledardebatt. Programledarna fick ropa ”Hallå!” för att försöka ta tillbaka ordet.

Annie Lööf (C), Märta Stenevi (MP), Nooshi Dadgostar (V) och Nyamko Sabuni (L) talade i munnen på varandra och tog fullständigt avstånd från den verklighet som Jimmie Åkesson påpekade och som bygger på odiskutabla fakta.

De ville sätta bilden att det är svenska män som begår brotten, medan Åkesson lyfte hederskultur och kvinnosyn som finns i andra delar av världen.

Migration: eniga om det oansvariga

När Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) möts i en minidebatt under partiledardebatten i SVT handlade det om integrationen. Sabuni talade om att de som bor här ska arbeta, medan Åkesson vill stoppa inflödet och sedan genomföra en kravbaserad integrationspolitik.

Men man är överens om att vidta vissa uppstramningar jämfört med MP/S, färre undantag, ökade krav på egen försörjning och språkkrav.

Åkesson ser det som ett litet steg i rätt riktning, men mycket mer behöver genomföras.

Stefan Löfven (S) hävdar att hans förslag inte innebär fler uppehållstillstånd, men Ulf Kristersson (M) påpekade att Migrationsverket uppger att dessa nya undantag innebär fler migranter.

I övrigt var det samma prat om att de som inte beviljas asyl ska lämna, även om de inte gör det i verkligheten.