Greta Thunbergs klimatorganisation Fridays for future kallar palestinier för ”martyrer” och stämplar Israel som ”apartheidstat”. Den tyska delen av rörelsen tar avstånd från de antisemitiska uttalandena.

Fridays for future, FFF, har gjort flera utspel på Twitter om konflikten i Mellanöstern. ”Vi står upp med det palestinska folket mot bosättarkolonialiseringen” och ”Våra hjärtan är med martyrerna och de liv som gått förlorade”.

Tyska tidningen Die Welt konstaterar att Gretas rörelse ”sprider antisemitiska berättelser. De tyska aktivisterna distanserar sig – men blir alltmer isolerade. Konflikten kan dela upp rörelsen.” Tidningen konstaterar att en aktivist som vill se en ”en tredje intifada – ett blodigt uppror mot Israel” har formulerat FFF:s syn på konflikten på Instagram.

Mer gillamarkeringar mot Israel än om klimatet

Och när man ser hur många som gillat det anti-israeliska inlägget så det nära tio gånger så många gillamarkeringar som inlägg som handlar om… klimatet.

Det som skulle vara ett klimataktivistiskt nätverk har nu visat sig vara något annat. Man visar nu upp en mer vänsterextremistisk sida.