Den från Mellanöstern influerade extremismen inom SSU fyller förre partiledaren och statsministern Göran Persson med sorg.

I åratal har regeringspartiets ungdomsförbund SSU präglats av odemokratiska metoder, antisemitism och våldsbejakande extremism, särskilt i Skåne.

Under 1 maj har SSU skanderat ”krossa sionismen”, vilket Nyheter idag avslöjade med ljud och bild vid senaste tillfället då den årliga demonstrationen kunde genomföras, 1 maj 2019.

Varken ungdomsförbundet eller partiledningen har tagit itu med problemen trots att kritiken utifrån varit stark och SSU anklagats för att ha antisemitism ”djupt in i de egna leden”. Ingen har uteslutits. Allt sopas under mattan och medierna mörkar, dvs agerar tvärtemot hur man agerar när en SD-medlem begår övertramp. Ingen media har ställt Stefan Löfven till ansvar på allvar för partiets antisemitism.

Influerade av Mellanöstern

Men nu uttalar sig förre partiledaren Göran Persson (S).

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende. Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”. Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö, säger Göran Persson till DN.

Den före detta statsministern mottog tidigare i veckan Gilel Storch-priset för ”ihärdiga insatser och bidrag i kampen mot antisemitism”. Det är i samband med den ceremonin Persson uttalar sig.

– Jag känner stor sorg. Särskilt gäller det det som hänt i Malmö och händer i Malmö, säger han till tidningen.

Hårdare och råare nu

Göran Persson ser större problem med hat och extremism i dag än när han som S-ledare på 1990-talet drog i gång sin upplysningskampanj om Förintelsen, men har svårt att sätta fingret på exakt vad som har förändrats i Sverige det senaste kvartsseklet.

– Saker och ting sägs i dag som inte skulle kunna ha sagts 1997 och framför allt inte skulle ha tryckts eller publicerats. Nätet har ju betytt att väldigt mycket har blivit hårdare och råare, säger Göran Persson till tidningen.