En av EU:s mäktigaste tjänstemän, fransmannen Michel Barnier, säger att utomeuropeisk invandring borde stoppas i uppemot fem år. Problemen med migrationen ”är inte måttliga”, säger han.

”Jag tror att vi måste ta oss tid i tre eller fem år för att stänga av invandringen”, sa Michel Barnier till Franska TV2.

Se problemen med migrationen

”Jag pratar inte om studenter eller flyktingar, som vi behöver behandla med mänsklighet och omsorg, men vi måste ifrågasätta alla procedurer, vi måste diskutera Schengen med våra grannar, vi måste tillämpa kontroller vid gränserna, vi måste vara strängare.”

Barnier sa att det fanns ”länkar” mellan invandring och ”terroristnätverk som infiltrerar migrationsströmmar”. Han påpekade också människohandel är ett stort bekymmer.

”Immigrationsproblemen är inte måttliga. Jag vet, som den politiker jag är, att man måste se på problemen som de är och hur fransmännen upplever dem och hitta lösningar.”

Ställer upp i presidentvalet 2022?

Michel Barnier var huvudförhandlare för EU när det gäller att göra upp med Storbritannien efter Brexit och anses var en av de mest tongivande makthavarna i EU.

Men utspelet i medierna kan vara ett tecken på att han tänker ställa upp i Frankrikes presidentval i maj 2022. Det har länge spekulerats i om Michel Barnier vill bli konservativa Republikanernas presidentkandidat. Han skulle då med all sannolikhet få möta sittande vänsterliberale president Emmanuel Macron och nationalistiska Marine Le Penn.

Michel Barnier, 70, har varit fransk minister på flera olika poster och EU-kommissionär i två omgångar. Bedömare ifrågasätter dock om franska folket vill ha en ur EU-adeln som fransk president.

*

Se mer: The new European, Independent, The Times.