En tonåringen, dömd för dubbla mordförsök, har en andra gång rymt från ungdomshem och är nu häktad för mord.

I februari lämnade en 25-åring sin bostad i Örebro och blev kort därefter skjuten nära en idrottsplats. Både boende och förbipasserande såg delar av förloppet. Mannen avled av sina skador.

– Vittnen såg två maskerade personer fly på cykel, berättar åklagaren.

Mördaren på rymmen

När en misstänkt för mordet greps nyligen visade det sig att han var på rymmen från ungdomshem. Där avtjänade han dom för två mordförsök utförda i Örebro 2018. Först sköt han ner en man med flera skott, sedan cyklade han vidare till en bostad och sköt där ner offrets bror. Båda bröderna överlevde.

I domen skrev hovrätten att ”det närmast varit frågan om en avrättningsliknande situation”. Gärningsmannen hade ”visat stor hänsynslöshet genom att avlossa ett flertal skott dels i ett bostadsområde vid en tidpunkt då många människor var i rörelse i området, dels rakt in i en lägenhet i vilken det fanns ytterligare en person”.

”Djupt beklagligt”

Tonåringen dömdes dock endast till fyra års sluten ungdomsvård. Men därifrån kunde han sedan rymma, inte en gång utan två gånger på kort tid.

Bara några veckor efter att han återbördats till Sis ungdomshem fritogs han av beväpnade personer. Vid samma tillfälle fritogs ytterligare en ung man – dömd för ett annat beställningsmord.

– Det är så klart jätteolyckligt om man lyckas rymma. Och det är ännu mer olyckligt om man begår brottsliga handlingar under tiden man är på rymmen. Det är djupt beklagligt helt enkelt, säger säkerhetsdirektör Christer Johansson vid Sis till Svenska Dagbladet.

Nu sitter tonåringen häktad misstänkt för mord. Frågan är om han åter kommer att få en lindrig påföljd på ungdomshem. Som han sedan kan rymma ifrån när han har lust.