De första robotarna till det amerikanska luftvärnssystemet 103-Patriot har nu levererats till det svenska försvaret. Affären är en av de största svenska vapenaffärerna i modern tid.

Den första leveransen har kommit till Försvarets materielverk, FMV, av luftvärnssystemet som ska förbättras försvaret mot mycket snabba och målstyrda robotar. 

– Det stämmer att leveranserna är påbörjade av olika delar av Patriotsystemet, säger Joakim Lewin som är ansvarig för projektet hos FMV till SVT. 

Det blir en del av det övergripande luftförsvaret och kommer att öka Sveriges luftförsvarsförmåga. Luftvärn 103-Patriot har ”medellång” räckvidd. Exakta räckvidder skyddas dock av sekretess, uppger FMV och tillverkaren.

Enligt avtalet kan Sverige köpa upp till 300 robotar till ett värde av motsvarande runt 28 miljarder kronor 2018 då Sverige formellt beslutade att köpa Patriot. Hur många som faktiskt kommer att levereras är emellertid hemligt.

Luftvärnsförsvaret är till sin karaktär defensivt och verkar bara mot den motståndare som angriper. En av anledningarna till att FMV nu anskaffar Luftvärnssystem 103 Patriot är att mycket har förändrats när det gäller en motståndares möjligheter att angripa från luften.