Från flera håll krävs nu att ursprunget för covid-19 ska kartläggas en gång för alla. Forskare från såväl Europa som USA framför kraven vid Världshälsoorganisationens årliga möte.

En ledande ledamot i den forskargrupp som utreder Covid-19 inom Världshälsoorganisationen, WHO, vill se en uppföljningsresa till Kina för att samla ytterligare kunskap om det nya virusets ursprung. Och att dras arbete ska vara helt avskilt från information från kinesiska myndigheter.

Detta framförde den holländska virologen Marion Koopmans på tisdag efter att USA krävt att internationella experter ska få utvärdera källan till coronavirus och de tidigaste dagarna av utbrottet, i en andra fas av WHO:s undersökning av coronavirusets ursprung.

Kraven växer på att WHO gör en ny grundlig utredning om coronavirusets ursprung, rapporterar AFP. Under WHO:s årliga möte underströk bland andra USA:s representant Jeremy Konyndyk vikten av att göra en ny expertledd utredning i frågan. Även den amerikanska smittskyddschefen Anthony Fauci vill se en utredning.

Slutsatsen efter WHO:s första utredning i Kina tidigare i år var att viruset mest troligt kommer från en fladdermus som via ett annat djur sedan smittat människor. Teorin att viruset läckt från ett laboratorium beskrevs som mindre troligt. Samtidigt låg fortfarande alla teorier på bordet, sa WHO:chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus då.