Sedan Annie Lööf (C) uttalat sitt stöd för Stefan Löfven (S) som statsminister också efter nästa val, har vänstermedier börjat ge henne råd och anvisningar om hur hon bör agera.

ANALYS. Under våren har C-ledaren givit besked om att samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet, men att samarbete med Vänsterpartiet är något man helst ”inte vill”.

Detta har inspirerat V-ledaren Nooshi Dadgostar till att bjuda in Lööf till samarbete.

 – Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partiet på vår sida – V, S, MP och C – för att regera landet, säger hon till G-P (betalvägg).

Trots att Dadgostar har rätt i sak, vill Annie Lööf ge sken av att vara svårflirtad. Hon försöker fram till valdagen bibehålla en profil som mittenparti, på samma sätt som hon 2018 inbillade väljarna att hon skulle rösta för Ulf Kristersson (M) som statsminister även om hon sedan röstade nej till honom och släppte fram Stefan Löfven (S).

Men faktum är att Stefan Löfven med all sannolikhet måste ha stöd från både V och C för att kunna bli statsminister efter nästa val. Åtminstone om han vill få igenom sitt budgetförslag.

Detta faktum gör att Aftonbladets ledarsida griper in och läxar upp Annie Lööf. Hon får inte vara så här otydlig, velande och osäker.

Anders Lindberg skriver: ”Om Annie Lööf faktiskt menar allvar med att sätta stopp för Sverigedemokraternas framfart så är det dags att börja riva av det här plåstret. Centerledaren bör öppna för samarbete med V efter nästa val.”

Seså, centerpartister! Bara att lyda nya husbondens röst.