Allt fler intellektuellt konservativa i Danmark sätter sitt hopp till nuvarande statsministern, Mette Frederiksen (S). Också på borgerliga sidan ökar konservativa partier, medan de nyligen statsministerbärande liberalerna i Venstre rasar samman.

I höstas tog Mette Frederiksen till storsläggan och utmanade landets alla kriminella med en ny lag som ska innebära blixtsnabba straff om de inte följer reglerna.

– Straffet ska vara tydligt, konsekvent och märkbart. Polisen ska kunna ta dyra jackor, klockor och mobiltelefoner meddetsamma, sa hon i ett tal i oktober. Hon fördömde de unga män som ”stjäl andras frihet” och lämnar ”ett långt spår av otrygghet” efter sig.

En ny lag ska nu ge polisen rätt att förbjuda folk att vistas på en speciell plats under en begränsad tid.

– Det kan vara på en parkeringsplats i bostadsområdet eller på en pendeltågsstation där de här unga männen samlas och skapar otrygghet, förklarade statsministern.

De som inte följer förbudet ska drabbas av omedelbara straff. Först dryga böter på 10.000 kronor. Har man redan skulder till det allmänna, blir det kontant avräkning. Då ska polisen kunna ta dyra jackor, klockor och mobiltelefoner meddetsamma.

Andra gången någon bryter mot reglerna blir det 30 dagars fängelse.

– Vi ger polisen mer muskler. Samtidigt ger vi bråkmakarna och deras föräldrar ett besked som inte kan missförstås, sa Frederiksen.

Konservativa filosofer hyllar Frederiksen

Intellektuella konservativa i Danmark hyllar S-ledaren därför att hon verkar ha förstått att normupplösning måste motarbetas.

Är vi nationalkonservativa ”självförhärligande på bekostnad av dem som lyfter medborgaragendan?” frågade borgerliga tidningen Berlingske’s vd Anders Krab i en debatt där man angriper den ”goda” liberala borgerligheten för att ha svikit Danmark. Man hyllar Mette Frederiksen för att hon stärker den nationella sammanhållningen. ”Det handlar om vårt land – inte om ett blått block.”

Den välkände konservative historikern Michael Böss har kommit ut med boken ”Liberalismens villfarelser”.

En del beskriver det som prästen och filosofen Henrik Gade Jensen skrev i början på månaden som att ”han gav de borgerliga en judaskyss” när han menade att Frederiksen är den bästa garantin för Danmark som nationalstat.

Den konservative filosofen och debattören Rune Selsing menar att liberale Venstre-ledaren, den hittillsvarande oppositionsledaren, Jakob Ellemann-Jensen, inte har några lösningar. Han förstår inte problemen. Tvärtom står han för en ”antifolklig” liberalism, skrev han nyligen i Berlingske.

Konservativa partiet rusar i opinionsmätningarna

Men det är inte endast Frederiksen (S) som det går bra för. Det Konservativa folkpartiet rusar i opinionsmätningarna och får 16,7 procent, mot i senaste parlamentsvalet 6,6 procent. Samtidigt rasar liberala Venstre till 12,6 procent, från i valet 23,4 procent.

Dansk Folkeparti ligger något under valresultatet, men det nya och än mer migrationskritiska partiet Nye Borgerlige har tredubblats, från 2,4 procent i valet till nu 6,7 procent i Gallup för april 2021.

Samtidigt har Socialdemokratiets vänsterradikala stödpartiet stagnerat, och tappat två procentenheter tillsammans sedan valet. Allt medan S ökat 3,7 procentenheter till 29,3 procent.

Vad betyder det för Sverige?

Att Danmarks socialdemokratiska statsministerparti driver en politik som ligger i linje med svenska Sverigedemokraterna ger naturligtvis betydande legitimitet till Sverigedemokraterna.

Och att den danska borgerligheten ömsar skinn från liberal till konservativ grundton stärker ju också Sverigedemokraternas position.

Det är konservatismen som ligger i tiden.