Joe Biden lovade en generösare migrationspolitik. Men istället fullföljer han Donald Trumps restriktivare linje. På fredagen läckte uppgiften om att Vita huset kommer att behålla Trumps gräns på 15 000 människor per år. Och murbygget fortsätter som om Trump vunnit valet.

Nu söker sig hundratusentals personer varje månad upp mot USA:s gräns mot Mexiko från Central- och Sydamerika. Man har satt hopp till att Joe Biden lovade en generösare migrationspolitik än Donald Trump.

Men väl i Vita huset är tongångarna annorlunda. Planerna på att höja antalet mottagna har gått om intet, enligt The Washington Post.

Samtidigt har 35 000 flyktingar runt om i världen redan godkänts för inresa till USA, men får ännu inte sätta sin fot i landet, utan måste stanna i flyktingläger. Kritiken kommer dessutom efter en vår där Biden har fått ris för att inte ha gjort tillräckligt för att förbättra situationen vid gränsen mot Mexiko i allmänhet, och i synnerhet för de ensamkommande barn som hålls i förvar i USA i väntan på beslut.

– Det här är en otrolig besvikelse. USA är världens mäktigaste land och det här är det bästa vi kan åstadkomma? säger National Immigration Forums ordförande Ali Noorani till The Washington Post och får medhåll av såväl politiker som andra invandringsorganisationer.

– Vi står inför vår tids största flyktingkris och det finns ingen anledning att begränsa oss till 15 000. Snälla, säg att det här inte stämmer, president Joe, säger senatorn Dick Durbin, demokrat från Illinois, till The New York Times.

Trumps murbygget fortsätter

Joe Biden lovade också att stoppa byggandet av en mur, eller barriär, vid gränsen mot Mexiko. Men byggandet av muren har fortsatt efter Bidens tillträde.

Nästan tre månader efter tillträdet fortsätter Joe Bidens administration att expropriera mark nära den södra gränsen, vilket skapar rädsla för att regeringen kommer att fortsätta bygga en av de mest varaktiga symbolerna för Donald Trumps presidentskap: en gränsmur, rapporterar Politico.

Under förra veckan övertog den amerikanska regeringen sex tunnland från en familj i Hidalgo County, Texas, vilket var ett resultat av ett domstolsärende från Trump-eran som syftar till att bygga muren.

Enligt handlingar och intervjuer drog sig Biden-administrationen aldrig tillbaka eller bad om att ärendet skulle avslås. Administrationstjänstemän sa att de inte gjorde detta eftersom de fortfarande befinner sig mitt i en granskning av federala resurser som används för att bygga muren. Men den översynen, som infördes genom en proklamation som Biden undertecknade på sin första dag i ämbetet, skulle vara klar den 20 mars.

Trots Bidens löfte om att snabbt vända Trumps invandringspolitik har han ännu inte agerat på inslagen i dem – från att inte öka taket på flyktingar till att upphäva ett förbud mot de flesta migranter vid södra gränsen. Och färre antal som tillåts komma har lika mycket symbolisk vikt som gränsmuren.

Bidens agerande hotar att ytterligare komplicera hans löfte om att erbjuda ett snällare, mildare invandringssystem där alla är välkomna.