För första gången går Jimmie Åkesson (SD) om statsminister Stefan Löfven (S) i förtroende hos väljarkåren. Endast Ulf Kristersson (M) har högre förtroende, enligt Demoskop.

”Nu ligger han för första gången på andra plats”, skriver Lena Mellin i Aftonbladet om Jimmie Åkessons framgångar.

Det är en smått historisk mätning. Sverigedemokraterna – det nya uppstickarpartiet som utmanar alla de gamla etablissemangen, och allra mest det statsbärande socialdemokratiska partiet – har en partiledare som vinner större förtroende i väljarkåren än statsministern och S-ledaren.

Helt sanslöst. Stort.

Åkesson får den respekt han förtjänar

Det ger dubbel glädje. Naturligtvis för att Jimmie Åkesson får den uppskattning och respekt han förtjänar. Ingen har förändrat svensk politik mer än han, om man betänker att han (tillsammans med Mattias Karlsson, Rickard Jomshof, Björn Söder m fl) låg bakom att Sverigedemokraterna kom över en procent i riksdagsvalet 2002 och sedan bara ökat och ökat.

Det är en oerhörd bedrift att lyfta ett parti utan pengar, utan några andra plattformar än partiet självt och som smutskastats mer än något parti i svensk historia. Och detta mot feta och pengastinna gamla partier med makt över hela statsapparaten och goda relationer med alla andra etablissemang.

Smutskastningen som strategi är krossad!

Men allra mest glädjes jag nog ändå över att svenska folket i denna mätning fullständigt krossar S-taktiken med smutskastning.

Trots – eller förmodligen på grund av – den hatfyllda, oförsonliga och närmast despotiska kampanj som S bedriver mot den demokratiska oppositionen i landet, har Jimmie Åkesson ökat sitt förtroende. Samtidigt har Stefan Löfven tappat.

Intressant är att Ulf Kristersson (M), som också varit en viktig måltavla för S, fortsatt är den som har störst förtroende bland partiledarna. Han har inte tappat något, trots all skit som S kastar mot honom och Moderaterna därför att de vill bilda en regering genom samverkan med Sverigedemokraterna.

Folket är domare. Det har dagens Socialdemokrati – i sina fina salonger och löner på över 100.000 kr/månaden – glömt bort. De har glömt att S smutskastades för hundra år sedan, av dåtidens etablissemang. Men man kunde ändå nå regeringsmakten och behålla den i många årtionden.

Sverigedemokraterna går nu i samma fotspår. Demokrati är just så förbaskat dynamisk, initierad och framåtblickande. Även om den också är trög och saker tar tid att ändras.

TABELL
Partiledarnas förtroende enligt Demoskop (jmf med förra månaden).

Ulf Kristersson (M): 43 procent (0)
Jimmie Åkesson (SD): 36 procent (+1)
Stefan Löfven (S): 34 procent (-1)
Ebba Busch (KD): 32 procent (-3)
Annie Lööf (C): 28 procent (+5)
Nooshi Dadgostar (V): 22 procent (+1)
Per Bolund (MP): 18 procent (-2)
Märta Stenevi (MP): 12 procent (+4)
Nyamko Sabuni (L): 10 procent (0)

Demoskop har utfört mätningen på uppdrag av Aftonbladet och den omfattar 1.134 intervjuer med personer ur Iniziopanelen under tiden 25-30 mars 2021.