Den nuvarande digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) är ansvarig för att i Sverige införa det vaccinpass som EU rekommenderar och ska finnas på plats 26 juni.

På tisdagen enades de 27 medlemsländerna om vad EU-kommissionens förslag om ”gröna digitala certifikat” som ska gälla för medborgare i EU, Norge, Island, Schweiz och Lichtenstein.

Funktionen med de gröna certifikaten är att alla medborgare ska kunna visa upp om de blivit vaccinerade, nyligen varit covid-sjuka eller om de nyligen tagit ett negativt covidtest. Certifikaten ska dock inte vara en resehandling i sig, utan det ska gå att resa även utan dem, skriver TT.

Vaccinpasset, och den digitala infrastrukturen runt det, ska underlätta resandet mellan länder. Kritik har framförts om att förfalskningar kan dyka upp, liksom att det utgör en inskränkning i integritetsskyddet.

Ygeman: blir svårt

I Sverige är digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ansvarig för att få vaccinpasset på plats och göra det säkert.

EU-intyget ska börja användas den 26 juni. Anders Ygeman försöker redan nu smita undan ansvaret. Han talar i Ekot om ”tekniska svårigheter” med att få passet på plats, men tror ändå att Sverige ska hinna i tid.

Det blir intressant att se hur Ygeman hanterar känsliga personliga uppgifter för miljontals svenska medborgare. Han lyckades ju inte stoppa att det säkerhetsklassade fordonsregistret med miljontals fordon, också försvarets, hos Transportstyrelsen skickades till pro-ryska Serbien utan att lagens krav om säkerhetsklassad personal uppfyllts.

Hittade inget säkert rum

Hans förklaring till att regeringen inte agerat och statsministern inte informerats vara att man inte ”hittat ett säkert rum att samtala om frågan”. Därför var det DN som i ett scoop 2017 avslöjade den monumentala inkompetensen hos Transportstyrelsen och de ansvariga ministrarna, infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). De fick då avgå ur regeringen.

Ygeman är tillbaka på en mindre prestigefull ministerpost. Nu kommer vi att få ett nytt besked om Ygemans förmåga som minister. Klarar Sverige av att ordna vaccinpass i samma takt som Norge, Danmark, Finland och övriga Europa?