Regeringen har meddelat att man snarast möjligt vill lägga ner Bromma flygplats i Stockholm. Kritiken är omfattande från flera olika håll.

Den äldre, mindre och mer centralt belägna flygplatsen i Stockholm har länge varit ett hatobjekt för Miljöpartiet i Stockholm som inte vill att folk ska kunna komma till huvudstaden på ett enkelt sätt.

Beskedet ”Slog ned som bomb”

Nyheten om att regeringen vill lägga ned Bromma flygplats kom helt oväntat, menar flygplatscheferna i både Växjö och Kalmar.

– Det här slog ned som en bomb, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport till SVT.

– Jag vänder mig emot att man använder pandemin som anledning, det här är jättedåligt för regionen, säger Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland airport.

Bromma flygplats är ingen Stockholmsfråga

– Det här är ingen Stockholmsfråga utan det behövs ett regionalt perspektiv också, säger Ronny Lindberg.

Det var också den kritik Jimmie Åkesson (SD) riktade direkt efter beskedet. han kallar förslaget för ”ett allvarligt hot mot tillväxt och konkurrenskraft”, och ett ”MP-slag mot landsbygden”. Åkesson skriver vidare till Expressen: ”Regeringen använder pandemin som förevändning för att stänga ett av Sveriges viktigaste nav.”

Fredrik Kämpfe som är chef för bransch- och arbetsgivarförbundet Transportföretagen Flyg med 90 talet medlemsföretag, anser i intervju med SR att teknikutvecklingen inom flyget snarare talar för att satsa på Bromma flygplats, inte minst av geografiska skäl.

Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Stockholms regionfullmäktige, är kritisk när han intervjuas av Riks om nyheten från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.