Det är häpnadsväckande kallt och hänsynslöst när rättspsykiatriska kliniken i Huddinge friskriver sig själv från att en 45-årig flerbarnspappa höggs ihjäl av en patient som rymt.

I rapporten skriver man att ”inga misstag gjordes när en 19-årig man avvek”.

– Det går inte att undvika alla sådana här situationer, säger chefsöverläkare Ola Broström till TT.

Alltså: läkarna som släppte på restriktionerna för den 19-årige mördaren tar inte på sig något ansvar för att 19-åringen kunde rymma och hugga ihjäl ytterligare en person, flerbarnspappan Joakim Forsberg som tog ut pengar vid en bankomat i Rissne.

Rättspsyk försvarar sig med att psykiskt sjuka mördare också måste få komma ut i samhället, även om de råkar mörda fler.

– Det enda alternativet är att låsa in människor helt och hållet, men så jobbar vi inte. Det är inte vårt uppdrag, säger Ola Broström.

Inte vårt uppdrag!?!

Detta är fullständigt vansinne. Självklart ska inte psykiskt sjuka mördare återrehabiliteras till priset av att allmänheten utsätts för dödsfara.

Den 19-årige migranten högg ihjäl en annan migrant, till synes helt utan anledning. Det var därför han hamnade på rättspsyket. Att han släpptes ut på promenad där han kan springa ifrån vårdarna, som har order om att inte springa efter, är helt oacceptabelt.

Här måste politiken gripa in. Vi kan inte ha vårdinrättningar som gullar och fjäskar med mördare till den grad att de får gå ut och mörda igen.

De som utgör fara för allmänheten ska hållas inlåsta. Punkt!

Läkare ska inte få genomföra experiment där alla vi andra är objekt som de psyksjuka han leka med.

Var i hela världen finns det politiska ansvaret? Stockholmsregionens högste politiker, finansregionrådet Irene Svenonius (M) och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) måste ta sitt ansvar och stoppa de ansvarslösa rutinerna.

Våldsamma patienter ska inte rehabiliteras till priset av fler mord och grova våldsamheter. De ska hållas inlåsta.