Drottning Elizabeth II har förlorat sin make. Prins Philip har avlidit 99 år gammal. Han var en stark personlighet långt bortanför den postmoderna politiska korrektheten.

Förenade kungadömet har förlorat maken till sitt statsöverhuvud. Prins Philip var också en av Storbritanniens sista veteraner som deltog i andra världskriget. Han tjänstgjorde på slagskepp i brittiska flottan från januari 1940 och på olika fartyg fram till Japans kapitulation i augusti 1945, som han bevittnade på plats i Tokyo. Under tjänstgöringen var han med i slaget om Kreta 1941 och styrde sitt fartyg undan flygbombardemang under invasionen av Sicilien 1943.

Sedan tog livet en annan vändning när han 1947 gifte sig med kronprinsessan Elizabeth. Då hon blev statsöverhuvud 1952 var han i nästan 70 år drottningens gemål.

Prins Philip var känd för att skämta och dra one-liners. De var inte sällan de mer känsligt politiskt korrekta chockades över hans skämt. Men som Sky News nu rapporterar tog prinsen på sig uppgiften att bryta isen och den obekväma stämning som ofta uppstod vid formella tillställningar. Lite grövre skämt än som passar sig just då fick alla att skratta.

I dramadokumentärer framställs han ofta som otålig och inte till freds med de formella etiketter som omger ett prestigefullt kungahus som det brittiska. Men han skapade aldrig kriser för drottningen, så som deras barn och barnbarn gjort.

Rollen som monark är stram och återhållen. Kungahuset ska representera nationen, inte ge uttryck för personliga preferenser. I denna roll agerar drottning Elizabeth II exemplariskt, förmodligen mycket tack vare det stöd hon haft i prins Philip genom deras 74 år långa äktenskap.