Det talas mycket om hot från desinformation i medierna. Men tänk om det är medierna själva som sprider falska nyheter? I första avsnittet av ”Mediedomstolen” granskas rapporteringen i flera medier om flygblad med falsk information om vaccinering i Östersund, Jämtland.

Programserien ”Mediedomstolen” i Riks kommer att granska nyheter och avgöra om mediers rapportering i olika sammanhang gör sig skyldig till fake news eller inte.

Faximil ur Resumé.

”I slutet av varje program fastslår vi en dom, av oss enväldiga domare, Dick Erixon och mig Roger Sahlström”, inleder programledarna.

I första avsnittet granskas medierapportering kring påstådd desinformation i Jämtland som är så omfattande att MSB ska utbilda 1000 kommunikatörer i desinformation.

Varför väcker det mediedomstolens intresse?  Programledarna svarar: ”Ja, medier har frekvent sedan förra valrörelsen gärna rapporterat om fakenews och desinformation. Men man har aldrig riktigt haft några exempel i vårt land. Därför är just denna nyhet intressant, för här presenteras faktiskt ett svenskt exempel!”

Se programmet från Riks här: 

Och gå gärna till kanalens sida och prenumerera (gratis).