Stefan Löfven trampar allt djupare i klaveret. När han skulle rätta sig om att VPK alltid stod upp för demokratin levererade han en ny historieförfalskning: ”Vi tog fighten mot kommunismen”.

Vad är det för clown som är landets statsminister? Stefan Löfven får ingenting rätt. Först slog angreppet fullständigt fel mot oppositionens arbete med att bygga regeringsunderlag – och tillbaka mot Löfven själv. Sedan trasslar han till det ännu mer med fler historieförfalskningar.

I veckan kommenterade statsministern Liberalernas beslut om SD-samarbete och svarade på en fråga om VPK som är en del av Socialdemokratins regeringsunderlag: ”Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Det uttalandet fick stark kritik för att vara historielöst och falskt.

När Löfven igår skulle rätta sig under en presskonferens, erkände han först att ”Det var ingen bra formulering” som han använt om Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK.

Men sedan lade han till ”Vi tog fighten mot kommunismen”.

Socialdemokratin kramade kommunistdiktaturer

Det blev ytterligare en lögnaktig omskrivning av historien. Bara av de tre bilderna som toppar denna ledarartikel framgår hur socialdemokratiska partiledare fraterniserar hjärtligt med kommunistiska diktatorer och despoter.

Det var vanligt att Olof Palme i sina många tal och resor tog ställning för kommunistregimer. Han yttrade ingen kritik mot Sovjetunionen, tvärtom fördömde Palme dem som dristade sig till att kritisera Sovjet. Han sa att man inte skulle måla ”djävulsbilder” av Sovjet och ”vi sysslar inte med anti-sovjetism”. Han angrep dem som i ”korstågsanda ville befria Östeuropa”.

Olof Palmes vänskap med Kubas kommunistiske diktator Fidel Castro är lika välkänd som skandalös. Inför hurrande folkmassor i Havanna 1975 talade Palme stående bredvid med Fidel Castro om ”stor sympati och ömsesidig förståelse”. Inte ett ord från Palme om demokrati och mänskliga rättigheter.

Palme och Castro uttryckte också att ”de vietnamesiska och kambodjanska folken hade krönts med segrar”, just vid den tidpunkt då kommunistdiktatorn Pol Pot inledde sitt folkmord på en tredjedel av befolkningen.

Socialdemokratins intresse för tredje världen handlade oftast om samarbete med socialistiska eller kommunistiska enpartistater.

Också islamistiska diktaturer har sluppit S-kritik

I början av 1980-talet besökte Olof Palme diktator Erich Honecker i Östtyskland i mycket vänskapliga former. Där talade han om ”försoning”, ”fred” och ”vänskap” men inte ett ord om demokrati och frihet.

Ingen av det tjugotal diktaturerna i arabvärlden fick någon kritik av Olof Palme. Tvärtom, om den iranska diktaturen sa han att Khomeini ”med pedantisk noggrannhet bygger de upp sina institutioner”, enligt Dagen. 

Socialdemokratin har varit demokratins dödgrävare

Snarare än att ha ”tagit fighten” mot kommunism har Socialdemokratin under 1900-talet snarare varit demokratins dödgrävare genom att stödja vänsterdiktaturer och antidemokratiska krafter.

Partiet borde sluta hyckla om sin mörka historia, man gör sig bara till åtlöje hos alla tänkande människor.