I EU rullar ny lagstiftning fram som går stick i stäv med den svenska modellen om att arbetsmarknadernas parter förhandlar fram löner. Och det var Stefan Löfven (S) som satte processen i rullning, bara för att få några snygga bilder tillsammans med Europas mer kända politiker.

Sverige ser ut att få allt svårare att få undantag från EU:s förslag till minimilöner. EU-parlamentet höjer ribban. Politikerna kommer att sätta lönerna i framtidens Europa, inte arbetsgivare och fack i förhandlingar.

– Redan innan var det illa, nu är det katastrof, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin till TT.

Från EU-håll har det hetat att Sverige och de länder vars lönemodeller bygger på kollektivavtal ska få undantag,

– Men det där är bara nys. Det finns inga undantag, säger Therese Guovelin.

I veckan lade EU-parlamentets chefsförhandlare fram sitt förslag som innehåller ännu tuffare krav på kollektivavtalstäckning för att undantag ska gälla.

– Förslaget hotar inte bara den svenska modellen. Det är ett indirekt hot mot fackföreningsrörelsen, som fråntas sin självklara och viktiga roll på arbetsmarknaden och därmed den största anledningen till att gå med i facket. Det vore en skandal om EU kör över de nordiska länderna, sa i veckan EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S).

Löfven sköt sig i foten

Men alltihop är Stefan Löfvens fel. Han är, på samma sätt som Moderaterna, helt hänförd och ”starstruck” över att få tala med ”de stora grabbarna”, politiska ledare i Frankrike och Tyskland. Han lägger sig platt bara för att få finnas på bild tillsammans med en sådan som president Emmanuel Macron.

Redan 2017 släppte Stefan Löfven på svenska krav, då han fick stå värd för ett toppmöte på Svenska Mässan i Göteborg. Limousinerna rullade in och den svenske statsministern fick leka storpolitiker genom att hälsa stats- och regeringschefer från hela Europa välkomna. På toppmötet beslutades om de 20 principer som ska utgöra EU:s sociala pelare, grunden för ”ett socialt Europa” i kontrast till näringslivets och marknadernas Europa.

Som Fredrik Johansson skriver i SvD idag: ”Stefan Löfvens idé om det sociala Europa är ett av de mest välriktade skott mot egen fot som en svensk statsminister någonsin har fyrat av.”

Och nu är det, med LO-ledningens ord, katastrof å färde.

För att få stå värd vid ett toppmöte och bli fotograferad med de stora grabbarna har Löfven sålt ut allt bordsilver som S och LO haft.