Under pandemin har mötesfriheten varit kraftigt inskränkt. Polis har gripit dem som framför kritik mot hur coronapandemin sköts. Vill S-regeringen permanenta ett läge där människor inte kan röra sig fritt? Socialminister Lena Hallengren (S) kallar det för det ”nya normala”.

Hennes uttalandet fick många att reagera. Ska mötesfriheten inskränkas, eller vad menar Hallengren egentligen?

Hallengren till TT 29 april 2021.

Det var i en intervju med TT som Lena Hallengren säger att Sverige ”inte helt kan komma tillbaka till det samhälle som vi hade innan februari 2020”. Även om smittspridningen går ner kan det behövas olika restriktioner framöver, lät det som att socialministern menade.

Fullkomligt vansinne

Jimmie Åkesson (SD) är starkt kritisk.

– Svenska folket håller på att genomgå en av de mest omfattande vaccinationskampanjerna i historien. De gör detta för att samhället ska kunna återgå till det normala. Därför är det fullkomligt vansinne att socialministern går ut och undergräver det budskapet med tal om fortsatta restriktioner och nedstängningar, säger Åkesson till Expressen.

Till och med regeringspartiernas egna politiker är kritiska.

– Det nya normala kan inte vara att vi inte får gå på konserter och kultur­evenemang, eller inskränker näringsfrihet eller sociala mötesplatser och så vidare. Det är inte en rimlig eller acceptabel hantering av en pandemi, även om viruset skulle vara i omlopp i världen under flera år framöver, säger regionrådet i Stockholm, Tomas Eriksson (MP) till SvD.

Vi är inte Kina

Också S-samarbetspartiet Liberalerna är emot Hallengrens villighet att fortsätta med restriktioner och inskränkningar efter vaccinationerna skett.

– Vi måste ha som mål att så fort som möjligt återgå till det normala, det vill säga att medborgarna återfår sina fri- och rättigheter. Nu bor vi inte i Kina, säger Nyamko Sabuni (L).

Hallengren backar – menar beredskap

Efter kritikstormen backar socialministern och menar att hon syftade på beredskap framöver. Efter pandemin behöver Sverige ”ha beredskap för exempelvis nya mutationer eller klusterutbrott”, skriver hon på Twitter.

Visst, det var ju beredskap som saknades inför denna pandemi. Anders Ygeman (S) trodde ju att Sverige kunde köpa medicinsk skyddsutrustning globalt när en pandemi kommer, som om den bara skulle drabba Sverige (vilket ju är i strid med betydelsen av ordet pandemi).

Men formuleringarna i TT-intervjun tycks inte syfta på myndigheternas beredskap, utan på fortsatta frihetsinskränkningar för medborgarna.

”Restriktioner” och ”begränsningar” är ljuv musik i socialisters öron. Var det så att S-ministern försa sig och blottlade viljan att styra medborgarna hårdare? Att det är en våt önskedröm att kunna skylla på ett virus för att hålla befolkningen på mattan? Kanske ställa in kommande riksdagsval…?

Den här pandemin får inte blir ett bräckjärn för att inskränka rörelsefriheten permanent. Vi ska tillbaka till det gamla normala för medborgarna, inte något annat.