I SVT Agenda på söndagskvällen gav moderatledaren ett klart besked. Moderaterna kommer att riva upp regeringens förslag till ny migrationslagstiftning om partiet är i regeringsställning efter valet 2022.

KOMMENTAR. Det har varit ovanligt att M går emot vänsterpartierna när det gäller migration. Men nu händer det.

Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) presenterade förra veckan en rad lättnader i den tillfälliga migrationslag som gällt sedan 2016. Det ska åter bli lättare att komma till Sverige. Afghanska männen som är här på den famösa gymnasielagen ska få amnesti.

Detta eftersom regeringspartierna är överens om en humanitär grund som ger dem som anses ha ”särskilt ömmande” omständigheter och ”särskild anknytning” möjlighet att stanna. Migrationsverket har sedan tidigare meddelat att varje sådan här ”ventil” som sägs vara undantag, snabbt blir den huvudregel som alla använder.

I direktsändning säger Ulf Kristersson (M) som det är: den nya lagen som S och MP föreslår kommer att leda till en ökad invandring kommande åren.

Men nu är tongångarna annorlunda än när Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister. Kristersson säger att Moderaterna ”har lärt sig en läxa” de senaste tio åren. ”Så som vi har gjort går det helt enkelt inte” att göra, slår han fast. ”Sverige hade en invandringspolitik som var helt ohållbar.”

Moderaterna är överens med KD, L och SD om att ”de delar av lagen som ökar invandringen till Sverige kommer vi att riva upp”, säger Ulf Kristersson.

Märta Stenevi förnekar det uppenbara och hävdar på fullt allvar att invandringen inte kommer att öka ”i någon stor utsträckning” till följd av regeringens nya lagar.

Moderaterna tycks inte längre vara lika lättlurade. Det inger hopp om Sveriges framtid.