Svenska vindkraftsbranschen köps alltmer upp av kinesiska kommunistregimen. Kinakännare varnar för att det kan finnas politiska motiv till uppköpen.

Kärnkraftsbolaget CGN, China General Nuclear Power Corporation, står för nästan en femtedel av investeringarna i ny vindkraft i Sverige mellan 2017-2022. Man har köpt köpt upp projekt som handlar om runt 16 miljarder kronor.

I projektet ingår förvärv av 75 procent i Markbygdens första etapp i Piteå. Detta ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark. Dessutom blir det kinesiska bolaget majoritetsägare i projekt i Gällivare, Sundsvall, Bollnäs och Ljusdal.

Varnar för beroende av Kina

Flera kinakännare varnar för utvecklingen.

– Man ska vara väldigt försiktig med alla kinesiska investeringar. Kina är ingen öppen marknadsekonomi med fria aktörer som söker investeringar med hög avkastning, så i dagsläget måste man nog ta med i beräkningen att det kan finnas en politisk agenda bakom, säger Karl Hallding, kinaforskare vid SEI till Expressen.

– Vindkraft utgör tolv procent av svensk elproduktion. Det kan vara riskfyllt om kinesiska aktörer får en stor del av svensk elproduktion. Statliga företag kan enkelt användas av kinesiska staten för att utöva påtryckningar. Det är inte önskvärt att vara beroende av Kina i någon bransch, men särskilt inte inom kritisk samhällsstruktur som energiproduktion, säger Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Svartlistad i USA

Det aktuella kinesiska bolaget CGN är kontroversiellt och svartlistat i USA eftersom företaget anklagas för att ha spionerat på amerikansk kärnkraftsteknik i militärt syfte.