32-åringen arbetade som taxichaufför och tog samtidigt ut över 187.000 kronor i sjukpenning med ett falskt läkarintyg. Mannen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst för grovt bidragsbrott. 

Mannen är känd för sina kopplingar till våldsbejakande islamism i Göteborg.

”Tänkte inte på det”

– Jag tänkte inte på det. Men när jag fick det svart på vitt så kände jag att det var fel, berättar han i förhör.  

Men han hade använt ett falskt läkarintyg för att ta ut sjukpenning samtidigt som han arbetade. Bidragsuttagen började under sommaren 2018 och fortsatte ända tills den 17 april 2019. Sammanlagt rör det sig om över 187.000 kronor i bidrag, rapporterar GT. 

32-åringen har erkänt att han ansökt och tagit mot ersättning vid elva tillfällen men nekar till brott då han anser sig ha rätt till ersättningen. Han hävdar att han inte kunde arbeta men han kände en taxiägare som han fick låna en bil av privat för att göra ärenden.

Arbetat i betydande omfattning

Enligt åklagarens redogörelse har 32-åringen kört taxi hela tiden utan att anmäla sina arbetstider till Försäkringskassan. 

Tingsrätten anser i sin dom att 32-åringens uppgifter om att han inte kört taxibil i den utsträckning som åklagaren redogjort för är helt osannolika. Man kan därför konstatera att 32-åringen arbetat i betydande omfattning trots att han hade sjukpenning. 

Nu döms 32-åringen återigen för tio fall av bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund samt ett fall av grovt bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund. 

Straffet blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar. Om 32-åringen i stället fått fängelsestraff skulle det motsvarat sex månaders fängelse.