Sommaren 2019 skedde flera överfall och en fullbordad våldtäkt i Rågsved i Stockholm. Under hösten 2020 skedde flera överfall på Södermalm. Nu är gärningsmannen dömd till åtta års fängelse och ska därefter utvisas på livstid.

Polisen misstänkte redan 2019 att en och samma gärningsman låg bakom överfallsvågen i Rågsved, då förfarandet var likartat. Mannen följde efter sina offer och överföll dem sedan inne i deras lägenheter.

– Tillvägagångssättet fick alla larmklockor att ringa. Det var varken första eller sista gången den här mannen slog till, sa kriminalkommissarie till DN när den nu 24-årige mannen med ursprung i Afrika men med spanskt medborgarskap dömdes i tingsrätten.

Men den omfattande jakten i Rågsved ledde inte till att man fann gärningsmannen.

Nya överfall på Södermalm

Under hösten 2020 började kvinnor överfallas och våldtas på samma sätt på Södermalm. Polisen insåg att det kunde röra sig om samma gärningsman som i Rågsved – och i trapphuset på Södermalm lyckades polisen senare säkra ett fingeravtryck på en glasflaska mannen hade med sig.

Den 28 oktober 2020 kunde han till slut gripas efter en tids spaning. När han topsades blev det träff, också för våldtäkten i Rågsved 2019.

Mannen förnekar brott och överklagade till hovrätten.

Hovrätten höjer straffet

Hovrätten dömer nu mannen för samma brott som tingsrätten, men finner att straffvärdet är högre än det tingsrätten kom fram till. Fängelsestraffet höjs därför till 8 år, från 6 år. Och istället för utvisning i 15 år blir han efter avtjänad dom utvisad på livstid.

Utöver våldtäkt och våldtäktsförsök har gärningarna mot tre av kvinnorna bedömts även som människorov eller försök till människorov, då mannen i samband med överfallen fört bort eller försökt föra bort kvinnorna.

– Mannen har förnekat att han är skyldig till brotten, men hovrätten finner att bevisningen, bland annat DNA och övervakningsfilmer, inte ger något tvivel om att det var han som överföll kvinnorna, säger hovrättsrådet Sven Jönson.