Kritiken mot MP-ministern som vill skicka svenska vaccindoser mot covid-19 till andra länder är stark. Självklart ska Sverige först vaccinera sin egen befolkning, sedan finns åtgärder att vidta som både ökar beredskapen för Sverige och för övriga världen.

KOMMENTAR. I medier påstås att experter menar att det är viktigare att vaccinera andra länders befolkningar än den svenska. Det är inte sant. Så säger de inte.

– Först och främst ska man vaccinera sin egen befolkning, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till Expressen.

Använd biståndet effektivare – bygg vaccinfabriker

Sedan säger han också, vilket är en illa dold kritik mot S-regeringen, att Sverige och andra länder borde lägga pengar på att bygga nya vaccinfabriker, och investera i att hjälpa fattigare länder ekonomiskt med vaccinationen.

Sverige skickar tiotals miljarder i bistånd varje år utan att det går att belägga att pengarna kommer fattiga till del. Mycket hamnar i korrupta regimers fickor, eller hos islamistiska familjer som belöning för att söner blivit ”martyrer” när de dödats i attacker mot israeler.

Att bygga vaccinfabriker framstår som betydligt klokare biståndspolitik. Frågan är varför S-regeringen låtit Sverige bli så oerhört sårbart genom att lita på att globaliseringen ska lösa alla problem. Ännu en naiv hållning som kostar liv.

Att offra svenskar för andra – en sport i MP

Att öka vaccinproduktionen och bygga vaccinfabriker så att också fattiga i ineffektiva och korrupta länder så snabbt som möjligt också kan vaccineras är något helt annat än biståndsministerns utspel i påsk.

– Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat, sa Per Olsson Fridh (MP) till Dagens industri.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tyckte att det var en mycket dålig idé.

– Det är förstås en fullständigt horribel uppfattning att vi ska ge andra länders medborgare vaccin innan vi vaccinerat vår egen befolkning, sa han till TV4 Nyheterna.