EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro har stött på patrull – i den finländska riksdagen. I utskottsbehandlingen konstateras att förslaget är så ingripande att det kräver två tredjedels majoritet för att Finland ska godkänna miljardfloden från norra Europa till södra.

Det skulle kräva att oppositionen stöder förslaget och därmed hamnar bollen främst hos Samlingspartiet, skriver Hufvudstadsbladet. Och Samlingspartiet meddelade på tisdagskvällen att de kommer att lägga ner sina röster och därmed blir det mycket små marginaler som avgör om förslaget går igenom.

Sannfinländarna kommer att rösta nej. Om också flera ledamöter i Samlingspartiet gör det, uppnås inte två tredjedelar i riksdagen för regeringens förslag.

Samlingspartiets beslut att rösta blankt fäller alltså inte i sig återhämtningsfonden om alla i regeringspartierna sällar sig till ja-ledet.

På tisdagskvällen twittrade två av Samlingspartiets riksdagsledamöter att de tänker rösta emot återhämtningsfonden och inte hålla sig till linjen att rösta blankt. Om de blir fler kan Finland rösta nej till EU:s gigantiska ”coronafonden” och då faller hela förslaget i Bryssel.