Det verkar aldrig ta slut med turerna kring Centerpartiets avgångne och skandalomsusade vice ordförande Fredrick Federley. Han vill kandidera till kyrkofullmäktige även om han jämför kristendom med tomtar och troll.

I sociala medier frågar många hur partiledaren Annie Lööf (C) ser på Federleys återkomst till politiken och kyrkovalet. Men partiet tiger.

Om det är på allvar, och Federley får en plats på den gemensamma lista i Gagnef som C-kandidater brukar stå på i kyrkovalet, kan han göra raketkarriär och nå kyrkomötet på riksplan och hamna i kyrkostyrelsen som med ärkebiskopen som ordförande leder Svenska kyrkans nationella arbete och representerar Sverige i Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet.

Här skulle Federley kunna bli styrelsekollega med förre vice statsministern Margareta Winberg (S) och förre LO-bossen Wanja Lundby-Wedin (S).

Men vore det lämpligt? Fredrik Federley har i sociala medier hånat kristendom och Svenska kyrkan ett otal gånger.

”Det här med religion va. Vilken goja”

”Vore lite kul att heta satan.”

Trots detta öppna förakt känner Federley uppenbarligen ingen skam i kroppen utan vill göra politisk karriär i den märkliga skyggpolitiska värld som finns för ateistiska politiker inom kyrkan.

Knappast någon har uttryckt sitt stöd för Federley. Flera välkomnar Federley till den kristna tron, om han ändrat sig. Men varför inte vara en kyrkobesökare, snarare än makthungrig kyrkopolitiker? Prästen Martin Landgren ger rådet att ”börja i gudstjänsten och den personliga andakten” snarare än att söka makt över kyrkan. Eller som Dagen uttryckt det: ”Alla är välkomna till kyrkan, men alla bör inte leda den”. 

Kan inte Annie Lööf ta ansvar för sina medlemmar och meddela att det inte är aktuellt för Federley att kandidera? Varken i kyrkovalet i höst eller till allmänna valen nästa år. Vi är nog många som fått nog av cirkus Federley.