Mannen släpptes ut i förtid från fängelsestraff för våldtäktsförsök. Kort därefter begick han nya sexbrott mot en ung kvinna som var på promenad mitt på dagen.

Den 28-årige mannen från Tanzania dömdes 2019 för våldtäktsförsök och hemfridsbrott till två års fängelse. Han hade följt efter en kvinna från en nattklubb i Göteborg och trängt sig in i hennes hem. När han angrep henne lyckades hon skrika så högt att han avbröt attacken och smet iväg.

Villkorligt frigiven

Åklagaren yrkade inte på att mannen skulle utvisas efter avtjänat straff. Istället släpptes mannen ut i förtid, så kallad villkorlig frigivning.

Bara dagar efter den förtida frigivningen attackerade tanzaniern en ny kvinna mitt på dagen i Falköping 7 november 2020. Han har, som det står i domen, ”blottat sig och onanerat inför [kvinnan] på ett sätt som kunde förväntas väcka obehag och kränka hennes sexuella integritet”.

Kvinnan har berättat att han befann sig bara två meter ifrån henne. När hon ringt och träffat sin sambo var hon skärrad och chockad över vad som hänt.

Endast böter

Mannen nekar och hävdar att han urinerat, vilket enligt tingsrättens uppfattning framstår ”som en uppenbar efterhandskonstruktion och lämnas helt utan avseende”.

Tingsrätten finner honom skyldig och han döms för att ha utsatt kvinnan för allvarlig kränkning. Men trots att det finns fängelse i straffskalan för brottet sexuellt ofredande, och att gärningsmannen var villkorligt frigiven från straffet för försök till våldtäkt och hemfridsbrott, döms han endast till böter och skadestånd på 5.000 kr.