De två personer som har häktats vid Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott är födda i Afghanistan. Det framgår av häktningsbeslutet.

Säkerhetspolisen genomförde en insats under påskhelgen i Stockholmsregionen. Två personer som varit anhållna i sin utevaro greps då och anhölls. Insatsen skedde efter en längre tids arbete.

Säkerhetspolisen rapporterar att man bedriver förundersökningen som leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Säpo är mycket tystlåtna kring insatsen. 

– Det är alltid svårt när det gäller detaljer i utredningen, eftersom det riskerar att försvåra den fortsatta utredningen, eller till och med att förstöra i något sammanhang. Därav är det ganska få detaljer, säger Säpos presschef Karl Melin till Expressen. 

Personerna har förhörts. 

– Det har genomförts förhör, och den rättsliga processen fortsätter ju. Det togs en del beslag och det arbetas också vidare med den typen av material, säger Karl Melin.

De är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott, vilket är den högre misstankegraden. Stämpling är en form av förberedelse till brott där en person tillsammans med någon annan beslutar att begå ett brott eller försöker få någon att utföra ett brott. 

Terrorplaner förberedda i Stockholmsområdet

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, leder förundersökningen.

– Det misstänkta brottet har begåtts mellan den 2 januari och 2 april i år, brottsplatsen är Stockholmsområdet, säger han till DN.