Hundratals syriska flyktingar i Danmark kommer att få sina uppehållstillstånd upphävda och de ska skickas tillbaka till Syrien under de kommande månaderna. Det sa statsminister Mette Frederiksen (S) i partiledardebatt i Folketinget.

Danmark har bedömt att flera områden runt den syriska huvudstaden nu är tillräckligt säkra för flyktingar att återvända hem. Och det är därför syrier från dessa områden får uppehållstillstånden indragna.

”Logiskt och uppenbart”

Det var ordföranden för Dansk Folkparti, Kristian Thulesen Dahl, som frågade om statsministern går med på att flyktingar ska skickas tillbaka om deras hemland anses vara säkert.

– Jag delar analysen helt. Och jag tycker att det är lika logiskt som det är uppenbart, svarade S-ledaren och statsministern.

– Om du är flykting beror det på att du har ett behov av skydd. Och om detta behov försvinner för att du inte förföljs individuellt eller det inte finns några allmänna omständigheter som kräver skydd, så måste du naturligtvis återvända till det land du kommer från, sa hon.

– Och använd sedan pausen, freden och de möjliga kompetenser du har fått i Danmark för att bygga ditt eget hemland. Det borde ha varit grunden för den danska flyktingpolitiken från början.

Också borgerliga hävdar upphävda uppehållstillstånd

I debatten i Folketinget stöder förra statsministerpartiet, liberala Venstre, vars ledare är Jakob Ellemann-Jensen, budskapet att syrierna ska åka hem.

– När vi diskuterade paradigmskiftet under den senaste regeringen pratade vi om en sådan situation. Där det kommer finnas människor som får beskedet att det är dags att åka hem.

– Och då skulle det finnas exempel på mycket väl integrerade flyktingar som har tagit Danmark till hjärtat, säger Jakob Ellemann-Jensen.

– Då tittade vi på varandra och sa: Det måste vara så att reglerna gäller och att vi står för principen. Vi kom överens om det vid den tiden. Det är vi fortfarande, sa tidigare ministern i borgerlig regering enligt Jyllands-Posten.