Det vanligaste sättet att lura systemet på för att få ut mer bidrag genom sitt boende är att fejka en skilsmässa. Varje år blir summan på återbetalningskraven högre och högre. 2020 var ett rekordår.

Genom att på pappret skilja sig får paret ut dubbla bostadsbidrag och dessutom underhållsstöd om man har barn, detta även om man i praktiken fortfarande är ett par.

Försäkringskassan konstaterar att man under 2020 betalade ut nästan 11,6 miljoner kronor felaktigt, bara i bostadsbidrag i Skåne. Motsvarande siffra för underhållsstöd var drygt åtta miljoner. Men hur mycket det egentligen handlar om vet man inte.

– Ett mörkertal finns det alltid, men hur stort det är vet vi inte. Det är ingen som vet hur stort mörkertalet är när det kommer till felaktiga utbetalningar av underhållsstöd och bostadsbidrag, säger Peter Fausö som är områdeschef för södra Sverige på Försäkringskassan till SVT.

De svenska välfärdssystemen är uppbyggda så att det ska vara lätt att få hjälp när man hamnar i olika situationer i livet.

– Med ett så fint system vi har öppnar det för att man kan fuska sig till bidrag, säger områdeschefen.