Riksrevisionen konstaterar att regeringen givit en missvisande bild av tillståndet i den svenska skolan – trots varningar om felaktigheter i PISA-undersökningen. Nu växer avgångskraven mot Anna Ekström (S).

Kritiken från oppositionen är hård mot utbildningsministern som försökt dölja hur dålig kunskapsinhämtningen är i svenska skolan.

I höstas rapporterade Samtiden om alla manipulationer som S-regeringen ägnat sig åt för att dölja bristerna. Regeringen har fuskat för att frisera elevers kunskapsnivå i Pisa (okt 2020), Många nyanlända har gallrats bort för att höja svenska resultatet (dec 2019).

Nu bekräftar Riksrevisionen att regeringens försök att hävda att man vänt en nedåtgående trend bygger på fusk. En stor mängd utrikesfödda elever gallrades bort i strid med Pisa-reglerna, allt i syfte att framställa elevernas resultat i bättre dager.

Riksrevisionen riktar svidande kritik mot Skolverket och regeringen. 

– De har inte tagit reda på vad som hände och varför. De borde ha gått till botten om det verkligen går att förklara de höga elevexkluderingarna med bristande språkkunskaper hos eleverna, säger Riksrevisionens projektledare Sofia Sandgren Massih till SVT.

Avgångskrav

Oppositionspartierna är inte nådiga i sina kommentarer.

– Utbildningsminister Anna Ekström bör faktiskt avgå. Fusk är fusk. Fult fusk är fult fusk. Systematiskt och överlagt fusk, för att dölja misslyckanden kopplade till den massinvandring som man är ansvarig för, är oförlåtligt fusk, skriver Jimmie Åkesson på Twitter.

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det är ”riktigt allvarligt” och liknande tongångar hörs från Kristdemokraterna. 

– Det är en skolpolitisk skandal, säger Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson till Expressen.

Sverigedemokraterna kommer nu ta initiativ för att samla oppositionen för att se om man ska rikta misstroendeförklaring mot utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det finns en sådan pågående process, bekräftar SD-ledaren Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.