I SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” framgick att Jimmie Åkesson 2007 sa att asylrätten var en viktig mänsklig rättighet. Detta står han fast vid, vilket förvånade SVT-redaktionen bakom programmet.

Ett inslag i programserien är att den intervjuade får höra ett gammalt klipp av sig själv, som sedan stoppas mitt i en mening. Gästen ska gissa hur man själv avslutade meningen.

Åkesson sa 2007 att asylrätten är en av de viktigaste mänskliga rättigheterna. ”Det måste finnas en möjlighet för människor som lever i förtryck att fly till frihet och att få tillfälligt skydd i ett annat land eller i en annan del av sitt eget land”, sa Åkesson då. Och han står fast vid det idag.

– Vi blev rätt förvånade när vi såg det här klippet, säger programledaren Anders Holmberg om SVT-redaktionens förberedelser för intervjun.

Brist på sakdiskussion i medierna

Den här episoden visar hur viktig sakdiskussion är och hur fördummande smutskastningsdebatten är. Om man lyssnat på vad Åkesson och andra sverigedemokrater sagt genom alla år, hade man inte blivit förvånad.

Men medier och ”anti-SD”-folket har slagit dövörat till för att istället följa Stefan Löfven och Socialdemokratins antiintellektuella, ohederliga och antidemokratiska smutskastning.

Därför har man inte hört vad Sverigedemokraterna säger, utan låtit konspirationer, vantolkningar och rena påhitt styra debatten. Så skapas inte en intellektuellt hederlig diskussion där man lär sig vad partierna faktiskt – i verkligheten – står för.

Akademiska giganter håller med Åkesson

Den som fångat upp de smulor av saklig debatt som förekommit kring asylfrågan, kan enkelt konstatera att akademiska giganter som Hans Rosling (professor i internationell hälsa) och Assar Lindbeck (professor i nationalekonomi) båda i klartext har sagt att Jimmie Åkesson har rätt i asylfrågan.

Man gör inte – inte! – störst humanitär insats genom att ta några miljoner människor från regioner långt borta till Sverige. Det gör man istället genom att hjälpa på plats och i närområdet. Då kan man hjälpa många fler miljoner och man behöver inte utsatta det egna landets befolkning för enorma sociala och kulturella experiment.

Lyssna på vad partierna själva vill!

Därför måste uppmaningen, såväl till Anders Holmberg och journalistkåren som helhet som till svenska folket, vara att lyssna på vad varje parti själva vill. Inte på politiker som pratar om andra partiers politik. Och journalister borde inte tillåta politiker tala om annat än sin egen politik – för de vilseleder bara väljarna om de får tala om andras.

Väljarkåren borde också fundera på varför partier hellre talar strunt om andra partier, än väl om sin egen politik. Svaret kan väl knappas vara annat än att de skäms över sin egen bristande politiska förmåga. Man har helt enkelt inget att komma med. Då är den lätta utvägen att försöka svärta ned andra.

Låt inte S sabotera en valrörelse till. Ställ varje parti mot väggen om deras egna politik. Då skulle vi kunna få en ärlig och informativ valrörelse, istället för en kaskad av lögnaktigheter, vilseledande skrämselpropaganda och dåraktiga konspirationer.

*

Se avsnittet av ”30 minuter” i SVTplay.