Idag kom domen för fem våldtäkt och två sexuella ofredanden som utförts i RFSL:s lokaler i Stockholm. Den anställde migrationsrådgivaren döms till fyra års fängelse.

Det var när unga män sökt asyl för förföljelse på grund av sin homosexualitet och uppmanats söka hjälp hos RFSL-rådgivaren, som han våldtog dem på sin arbetsplats.

Den dömde är i 50-årsåldern, har varit anställd i RFSL i många år och är själv född i utlandet. Mannen häktades i december misstänkt för övergreppen på kontor för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

På onsdagsförmiddagen kom domen från Stockholms tingsrätt. Mannen döms mot sitt nekande till fyra års fängelse och ska även betala skadestånd till offren.

Enligt tingsrätten är det styrkt att offren har trott att mannen haft ett bestämmande inflytande över deras asylprocess, samt att mannen utnyttjat både sin roll och målsägandenas rädsla.

Brotten ska ha begåtts 2019. Målsägandena var då mellan 26 och 28 år gamla och enligt kammaråklagare Paulina Pilati har männen upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till den misstänkte.

– Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, har kammaråklagare Paulina Pilati sagt till SVT.