Nu meddelar också Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson att han inte kandiderar i valet 2022. Avhoppen från ledande namn blir allt fler. Redan har fem hoppat av. Fler väntas göra det.

– Jag sade redan när jag blev invald via personval att jag inte tänkte bli politiker på heltid livet ut. Efter tolv år och tre mandatperioder tänker jag infria det löftet, säger Emil Källström, 34, idag till tidningen Nordsverige.

Strömavhopp av unga riksdagsledamöter (C)

Flera andra unga toppnamn i Centerpartiet har denna vår sagt att de inte ställer upp i kommande valrörelse.

Riksdagsledamot Kristina Yngwe (C), 37, som är ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet och sitter i partiets verkställande utskott, meddelade tidigare att hon inte kandiderar inför 2022.

Detsamma gäller riksdagsledamot Magnus Ek (C), 23, som är miljöpolitiska talesperson och varit ordförande för ungdomsförbundet.

Även riksdagsledamot Fredrik Christensson (C), 29, som är utbildningspolitisk talesperson och riksdagskvinnan Johanna Jönsson (C), 38, som gjorde sig känd som migrationspolitisk talesperson har avböjt att kandidera inför 2022.

– Det var de här man såg framför sig skulle bära partiet framåt, säger en erfaren centerpartist till Svenska Dagbladet.

Även äldre lämnar C-toppen

Även posterna som vice partiordförande står snart tomma sedan Anders W Jonsson (C), 59, meddelat att han avgår från den posten och inte ställer upp i riksdagsvalet. Sedan i december är även den andre viceposten tom sedan Fredrick Federley (C), 42, avgått som Europaparlamentariker sedan han visat dåligt omdöme i umgänge med en dömd pedofil.

Alla utom Federley avgår i tysthet. Ingen riktar öppen kritik mot partiledaren Annie Lööf, som är känd för att detaljstyra partiet.

Den sedan tidigare utmanövrerade riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) har meddelat att han nu också lämnar medlemskapet i partiet efter 50 år. Han är starkt kritisk mot Annie Lööf för att hon är beredd att ingå i en S-ledd regering efter valet 2022 som också måste budgetförhandla med Vänsterpartiet.