Trots vittnesuppgifter om att den 22-årige gärningsmannen ropade ”Allahu akbar” när han högg ner sju personer en vardagseftermiddag i Vetlanda, vill åklagaren avvakta med att avslöja förundersökningens slutsatser kring motiv.

Åklagaren är medveten om vittnesuppgifterna om att 22-åringen ska ha skrikit den välkända religiösa arabiska frasen ”Allahu akbar” (Gud är större) i samband med knivdådet i Vetlanda. 

– Jag känner till att uppgiften finns. Vad det har för betydelse får vi nog återkomma till, säger Adam Rullman till Världen idag.

Terrormotiv

Att terrormotiv har utretts i fallet, men att det ändå inte har rubricerats som ett så kallat terroristbrott, har enligt Adam Rullman sin naturliga förklaring. Det finns nämligen flera rekvisit som måste uppfyllas för att ett brott ska rubriceras så.

– Det här uppfyller inte riktigt de kriterierna. Däremot kan man fortfarande ha ett sådant syfte med gärningen utan att det för den delen blir ett terroristbrott, förklarar han.

Det kan vara så att det är en blandning av psykisk sjukdom, vilket en läkarundersökning av 22-åringen ska visa på enligt P4 Jönköping, och vilja att hämnas på Sverige (så som den eritreanske IKEA-mördaren i Västerås sa 2015, att han högg ner ”dem som såg mest svenska ut”).

Det är då inte en planerad handling mot svenska staten, utan hämnd för fördröjt eget uppehållstillstånd. I terrorbrottslagen krävs ”avsiktlig gärning” för att ”injaga allvarlig fruktan” eller allvarligt ”destabilisera” samhället.

Hämnd är juridiskt inte terror

Juridiskt är hämnd eller ilska för utebliven förlängning på uppehållstillstånd inte juridiskt sett ett terrorbrott, även om resultatet i högsta grad är att befolkningen utsätts för terror. 

22-åringen sitter häktad och har enligt åklagaren medverkat i förhör. En åtalsförlängning har redan skett och enligt nu gällande beslut ska åtal väckas senast den 16 april. Åklagaren förväntas begära ny förlängning, men hoppas att åtal ska väckas före sommaren.