Gårdagens pressträff med Jimmie Åkesson om regeringsfrågan kommenteras och analyseras i olika medier. Det ger en aktuell bild över var svensk partipolitik befinner sig nu, ett och ett halvt år före valet.

PRESSGRANNAR. I Smålandsposten (moderat) skriver Fredrik Haage om Sverigedemokraternas pressträff: ”Deras utspel skall ju snarast ses som att de är otåliga över att det inte verkar finnas några tecken från de andra partierna på att förberedande samtal tänks föras före valrörelsen.” Och han frågar, riktat till M och KD: ”Är det ärligt talat inte lika bra att sätta sig ned i samtal åtminstone för preliminära sonderingar?”

Och han svar är: ”Skall det bli konstruktiva regeringsförhandlingar som i sin tur bådar för en handlingskraftig moderatledd regering, då bör Moderaterna och Kristdemokraterna se verkligheten i vitögat.”

Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) anser det rätt att tala om samarbeten före valet. Ingvar Persson skriver: ”Åkesson säger precis de rätta sakerna. Att sakpolitiken måste vara avgörande. Att statsrådsposter inte är ett självändamål men att partiet förväntar sig inflytande i förhållande till sitt väljarstöd. Det låter som sagt ansvarsfullt. Dessutom är det antagligen smart … Åkesson talar idag om en skriftlig uppgörelse i sakfrågorna … Stödet kommer dock att kosta.”

Tidningen räknar med att S kan använda ett sådan uppgörelse att hota med i valrörelsen. Och att det skulle gynna S. Därmed har man inte tagit in utvecklingen de tre senaste valrörelserna då SD vuxit från 5,7 till 17,5 procent, trots – och delvis tack vare – smutskastningen. Väljarna gillar inte dem som kastar dynga, eftersom det är respektlöst mot den demokratiska processen då väljarna ska kunna göra informativa val.

I SVT gjorde Elisabeth Marmorstein liknande analys som Aftonbladet.

– Det är helt uppenbart att SD här tog tillfället i akt att återigen förklara att deras stöd inte är gratis, sa hon i sändning.

Enligt henne är det viktigt för partiet att signalera att det är moget att ta ansvar och att de har utvecklats.

– Det hör inte till vanligheterna att partier har sådana här presskonferenser men Sverigedemokraterna ser det som viktigt att visa att man arbetar för att bli en partner i ett sådant här framtida samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

TV4 hade analys i samma riktning. ”Nyheten på pressträffen var att partiet inte ställer några konkreta krav, enligt Helena Gissén, politisk kommentator. Syftet var att visa ödmjukhet och ansvarstagande”.

Stockholmsborgerligheten provocerad

Den en gång borgerliga Svenska Dagbladet, är kritisk, ja, hånfull mot att Sverigedemokraterna vill ha inflytande i politiken med sina 1,1 miljoner väljare. Mattias Svensson skriver: ”Att man tar en fika ihop måste inte betyda att den andre vill gifta sig.” Han menar att det finns ”betydande skillnader” mellan SD å ena sidan och å den andra M och KD.

En som inser att provokation är en del av Sverigedemokraternas framgångskoncept är Widar Andersson i Folkbladet (obunden socialdemokratisk).

Han skriver: ”Sverigedemokraterna vet hur man provocerar sig till framgång. Provokation är den röda och unika tråden i partiets kultur … På tisdagen tog partiledaren Jimmie Åkesson provokationskonsten till nya och högre nivåer … Seriositet, ansvar, kompromissvilja, respekt för olikheter och ödmjukhet inför det svåra regerandet som kanske väntar; det var den röda tråden på pressträffen. Vilket är enormt provocerande för de delar av politiken och pressen som helst vill att debatten om SD ska handla om … demokratins kommande undergång.”